Ανακοίνωση της ΑΠΑ περί αστοχίας σε μανιατό (magneto failure)

Κατά τη διερεύνηση αναφοράς περιστατικού, διαπιστώθηκε αστοχία σε μανιατό (magneto) κατασκευής  Kelly Aero, με Part NumberES 4370 και 165,8 ώρες λειτουργίας από κατασκευής (TSN), πριν το χρονικό όριο της γενικής επισκευής (overhaul) του μανιατό που είναι οι 500 ώρες λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, αρχικά κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσης προσομοίωσης αστοχίας κινητήρα εφαρμόζοντας πλήρη ισχύ στον κινητήρα, έγινε αντιληπτή μικρή αλλαγή στον ήχο του κινητήρα, χωρίς να συνοδεύεται από τραχύτητα στη λειτουργία του ή κραδασμούς. Στην τελευταία άσκηση κατά την εκτέλεση touch and go, ακριβώς μετά την προσγείωση και με την εφαρμογή στοιχείων στον κινητήρα σε πλήρη ισχύ, εμφανίστηκαν έντονοι κραδασμοί και αυξημένη τραχύτητα στη λειτουργία του. Ο πιλότος ματαίωσε την απογείωση και σταμάτησε το αεροπλάνο. Πραγματοποίησε δοκιμή των μανιατό (magneto check) η οποία έδειξε βλάβη στο δεξί μανιατό.

Κατά τον τεχνικό έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκε σπασμένος ο άξονας του rotor gear του δεξιού μανιατό, όπως φαίνεται στην κατωτέρω εικόνα.

 

Συστάσεις

Προκειμένου να αποφευχθούν επισφαλείς καταστάσεις σε αεροσκάφη, η AΠA απευθυνόμενη στους ιδιοκτήτες και τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών στα οποία είναι τοποθετημένα μανιατό κατασκευής Kelly Aero με Part Number: ES 4370 και ES 4371:

α.     εφιστά την προσοχή στην εμφάνιση των φαινόμενων που συνδέονται με το περιστατικό, δηλαδή αλλαγές στον ήχο του κινητήρα, τραχύτητα στη λειτουργία του και κραδασμούς, καθώς ενδέχεται να οφείλονται σε αστοχία του μανιατό,

β.     συστήνει να επικοινωνήσουν με τον κατασκευαστή του μανιατό (Kelly Aero) για λήψη οδηγιών σχετικά με έκτακτες ενέργειες που πιθανόν απαιτηθούν (π.χ. επιθεώρηση, μείωση χρονικού διαστήματος μεταξύ γενικών επισκευών, αντικατάσταση) και να τις εφαρμόσουν αναλόγως.

Τέλος παρακαλούμε όπως αναφέρετε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας μέσω του συστήματος αναφορών ECCAIRS2 (https://aviationreporting.eu/en ) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση safety@hcaa.gov.gr περιστατικά που αφορούν λειτουργία μανιατό.